Čajevi

 

valerijana korenVALERIJANA KOREN (Lat. VALERIANA OFFICINALIS)

Narodni naziv: odoljen, macina trava

Lekovito delovanje: efikasna za poboljšanje i produženje trajanje sna. Kratkoročno leči nesanicu i nervozu, snižava krvni pritisak i sprečava gasove u debelom crevu. Ne treba da je koriste deca mlađa od 3 godine, trudnice i majke koje doje. Valerijana može da pojača dejstvo depresivima i alkoholu. Priprema: 1 kašika čaja (2-3 grama) se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi poklopljeno da odstoji 15 minuta i procedi. Piti 3 puta na dan ili pre odlaska na spavanje.

 

timijanTIMIJAN (Lat. THYMUS VULGARIS)

Narodni naziv: gajena majkina dušica

Lekovito delovanje: pouzdano sredstvo protiv crevne infekcije, angina, gripa, prehlada. Timijan se preporučuje rekonvalescentima i za podizanje imuniteta. Spolja se kod reume stavljaju obloge na bolna mesta od timijana, majčine dušice i rastavića. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, poklopljeno ostavi da odstoji 15 minuta i procedi. Кoristiti ga kao začin ili piti 3 puta dnevno.

 

lavanda cvetLAVANDA CVET (Lat. LAVANDULA OFFICINALIS)

Narodni naziv: lavandula, despik

Lekovito delovanje: čaj od lavande se koristi za stanja uznemirenosti, poteškoće pri spavanju, kao i kod nadimanja želuca, odnosno gornjeg dela stomaka. Priprema: 2 kašičice osušene biljke preliti sa 2 dl vrele vode i ostaviti u poklopljenom sudu 15 minuta i procediti.

 

kopriva korenKOPRIVA KOREN (Lat. URTICA DIOICA)

Lekovito delovanje: smanjuje upalne procese genitalno – urinarnog sistema, probleme čestog mokrenja i olakšava simptome kod uvećane prostate. Spolja se koristi protiv opadanja kose u pečatima zajedno sa uljem čajnog drveta. Koren koprive može da ometa dejstvo lekova za dijabetes, diuretika i lekova protiv povišenog pritiska. Priprema: 1 kašikica čaja se prelije sa 1.5 dl hladne vode, polako zagreje, tiho ključa 1 minut. Ostaviti poklopljeno da odstoji još 10 minuta i procediti. Dnevna doza 4 – 6 grama.

 

rtanjski cajRTANJSKI ČAJ (Lat. SATUREA MONTANA)

Narodni naziv: planinski čaj, vresak, narodni čaj

Lekovito delovanje: čaj za sve – deluje kao antiseptik, dezinfikuje usnu duplju, koristi se kod upale grla, želuca, proliva, bronhitisa, upale pluća, bubrega, hepatitisa, itd. Fenolna jedinjenja rtanjskog čaja deluju i kod bakterijskih i kod gljivičnih infekcija. U smeši sa petrovcem deluje terapijski ili preventivno kod mnogih digestivnih tegoba, sa uvom ili brusnicom kod urinarnih problemai sl. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji u poklopljenom sudu 20 minuta i procedi. Piti 3 puta dnevno pre jela.

 

orah listORAH LIST (Lat. YUGLANS REGIA)

Narodni naziv: persijski orah

Lekovito delovanje: list oraha se koristi protiv zapaljenja kože, jer formira zaštitni sloj koji ubrzava i olakšava sanaciju kože. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa oko 0.5 dl ključale vode, ostavi poklopljeno 30 minuta i stavi na kožu.

 

kopriva semeKOPRIVA SEME (Lat. URTICA DIOICA)

Lekovito delovanje: seme koprive pojačava dejstvo lista i korena koprive, pomaže u jačanju organizma, protiv gihta, reume, malokrvnosti, za potenciju i sl. Priprema: 1 kašikica čaja se prelije sa 1.5 dl hladne vode, polako zagreje, tiho ključa 1 minut. Ostaviti poklopljeno da odstoji još 10 minuta i procediti. Dnevna doza 4 – 6 grama.

 

lovorLOVOR (Lat. LAURUS NOBILIS)

Narodni naziv: lovorika, lorber, lavrika

Lekovito delovanje: koristi se kao začin koji sprečava pojavu gasova i nadimanje. Priprema: potrebno je lovor dodati 15-tak minuta pred kraj kuvanja i zaklopiti sud.

 

jagorcevina cvetJAGORČEVINA CVET (Lat. PRIMULA OFFICINALIS)

Narodni naziv: jaglika

Lekovito delovanje: sigurno sredstvo za iskašljavanje i lečenje brohhitisa, naročito sa timijanim i majčinom dušicom ili anisom. Priprema: 1 kašika čaja (3 grama) se prelije sa 2 dl ključale vode, poklopljeno ostaviti da odstoji 30 minuta i procediti.

 

ruzmarinRUZMARIN (Lat. ROSMARINUS OFFICINALIS)

Lekovito delovanje: ruzmarin sigurno povećava apetit i leči metaboličke poremećaje varenja. Može se koristiti kao začin ili kao čaj. Priprema: 1 kašikica (4-6 grama) se prelije sa 2.5 dl ključale vode, poklopljeno ostavi da odstoji 15 minuta i procedi. Piti 3 puta dnevno.

 

jabukaJABUKA (Lat. MALUS SYLVESTRIS)

Lekovito delovanje: sadrži veliku količinu nerastvorljive celuloze i rastvorljivog pektina tako da je osnovno sredstvo kod zatvora, posebno kod dece. Odlična je osnova za osvežavajuće hladne čajeve sa mentom, hibiskusom, cimetom i sl. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2dl hladne vode, kuva 15 minuta i procedi. Piti po potrebi.

 

mirodjijaMIROĐIJA (Lat. ANETHUM GRAVEOLENS)

Narodni naziv: kopar

Lekovito delovanje: biljni medikament kojim se leče poremećaji varenja. Ako se ostavi u sirćetu neko vreme daje mu prijatniji ukus. U svakoj čorbi mirođija…. Priprema: 1 kafena kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi poklopljeno da odstoji 2 sata i procedi. Dnevna doza 5-7 grama.

 

maslacakMASLAČAK (Lat. TARAXACUM OFFICINALE)

Narodni naziv: žutenica, kravlje cveće, glušnica

Lekovito delovanje: koristi se za oboljenja jetre, kod poremećaja varenja, hepatitisa ili uspostavljanje normalnog apetita. U slučajevima nastanka otoka po telu je najbolje sredstvo za eliminaciju vode. Maslačak treba oprezno koristiti kod osoba obolelih od kamena u žučnoj kesi i paralitičkog ileusa, jer može izazvati gastritične tegobe. Priprema: 1 kafena kašikica (5 grama) čaja se prelije sa 1,5 dl ključale vode, ostavi poklopljeno 30 minuta i procedi. Piti 3 puta u toku dana.

 

origanoORIGANO (Lat. ORIGANUM HERACLEOTICUM)

Narodni naziv: mravinac

Lekovito delovanje: deluje antimikrobno. Koristi se za lečenje organa za disanje, kod kašlja i bronhitisa. Povoljno deluje kod infekcija urinarnog i digestivnog trakta zajedno sa ruzmarinom protiv kandide, ešerihije koli i helikobaktera. Priprema: 2 kašikice čaja preliti sa 1.5dl proključale, pa sa malo prohlađene vode, poklopiti i ostaviti u keramičkom sudu 20 minuta. Piti po šolju uvek pre jela.

 

zova cvetZOVA CVET (Lat. SAMBUCUS NIGRA)

Lekovito delovanje: pospešuje lakše iskašljavanje, podiže opštu otpornost organizma i nezaobilazan je biljni medikament kod lečenja gripa. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, poklopljeno ostavi da odstoji 15 minuta i procedi.

 

vrbaVRBA (Lat. SALIX ALBA)

Narodni naziv: bela vrba

Lekovito delovanje: vrba je prirodni aspirin – širi krvne sudove, povećava prohodnost krvnih sudova, poseduje protivupalno dejstvo i koristi se za smanjenje telesne temperature. Smanjuje bol kod glavobolje i bola u donjem delu leđa, osteoartritisa i reumatskih oboljenja. Osobe koje koriste lekove sa salicilatima ili drugim nesteroidnim antiinflamatornim sredstvima moraju biti oprezne prilikom korišćenja čaja od vrbe. Priprema: 2 kašikice čaja preliti sa 1.5 dl hladne vode, poklopiti i polako zagrevati do ključanja. Skinuti sa vatre i posle 5 minuta otklopiti i procediti. Dnevna doza 10 grama.

 

glog plodGLOG PLOD (Lat. CRATAEGUS MONOGYNA)

Narodni naziv: beli glog

Lekovito delovanje: glog sprečava aritmiju, širi koronarne krvne sudove, smanjuje nivoe holesterola i triglicerida, ublažava simptome angine pektoris i smanjuje krvni pritisak, jer širi periferne krvne sudove. Ako se koristi zajedno sa lekovima kardioglikozidima može veoma da pojača aktivnost glikozida. Priprema: 5 grama usitnjenog ploda kuvati 3 minuta u 1 l vode, procediti i piti u toku dana.

 

persunPERŠUN (Lat. PETROSELINUM SATIVUM)

Lekovito delovanje: peršun je prijatan, blag začin ili čaj bogat gvožđem, pouzdan urinarni antiseptik i sredstvo za lečenje kamena u urinarnom traktu. Priprema: 1 kašikica čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi poklopljeno da odstoji 30 minuta i procedi. Dnevna doza 6 grama.

 

crni cajCRNI ČAJ (Lat. THEA SINENSIS)

Narodni naziv: kineski čaj, gruzijski čaj

Priprema: 1 kašikica čaja se prelije sa 2dl ključale vode i ostavi u poklopljenom sudu 20 minuta.

 

bokvicaBOKVICA (Lat. PLANTAGO MAJOR)

Narodni naziv: ženska bokvica

Lekovito delovanje: koristi se kod upala kože i sluzokože jer smiruje zapaljenske procese. Deluje protiv zapaljena sluznice creva, urinarnog trakta i sl. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji u poklopljenom sudu 20 minuta i procedi.

 

lipa cvetLIPA CVET (Lat. TILIA CORDATA)

Narodni naziv: pozna lipa, sitnolistna lipa

Lekovito delovanje: sigurno sredstvo protiv gripa i stanja povišene temperature, olakšava znojenje, smiruje kašalj zajedno sa podbelom, deluje protektivno na sluznicu disajnih puteva i sl. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji u poklopljenom sudu 10 minuta i procedi. Piti po potrebi.

 

maticnjakMATIČNJAK (Lat. MELISSA OFFICINALIS)

Narodni naziv: pčelinja trava, melisa, matočina, limunka

Lekovito delovanje: blagi sedativ za lečenje nervoze i nesanice. Kada se koristi spolja deluje antimikrobno, naročito protiv herpes simpleksa i zostera. U tradicionalnoj medicini leči depresiju i migrenu, želudačne poremećaje prouzrokovane nervnom napetošću i sl. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji u poklopljenom sudu 15 minuta i procedi. Dnevna doza do 5 grama.

 

dunja listDUNJA LIST (Lat. CYDONIA OBLONGA)

Lekovito delovanje: poseduje materije koje zaustavljaju prolive i vrše korekciju poremećaja creva i crevne flore. Dunja list najbolje rezultate daje sa čajevima tipa kamilica, kupinov list, rtanjski čaj, petrovac i sl. Priprema: kašiku čaja preliti sa 3 dl kipuće vode i poklopljeno ostaviti 20 minuta, procediti i piti nekoliko puta u toku dana.

 

crni slezCRNI SLEZ (Lat. MALVA SYLVESTRIS)

Narodni naziv: guščija trava, divlji slez, šumski slez

Lekovito delovanje: koristi se za lečenje kašlja, bronhitisa i upale pluća, kod lečenja upale sluznice usne duplje i grla. Kod osoba obolelih od čira crni slez se meša sa slatkim korenom i petrovcem. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 1.5 dl hladne vode, zagreje se da proključa i poklopljeno ostavi 10 minuta. Procediti i piti 2 puta u toku dana. Dnevna doza 5 grama.

 

crni dudCRNI DUD (Lat. MORUS NIGRA)

Lekovito delovanje: koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje reumatskih oboljenja, protiv povišenog krvnog pritiska i oticanja ekstremiteta. Koristi se u smešama sa lipom, sokom limuna i ružinom vodom za ublažavanje pega na licu. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, stoji poklopljeno 20 minuta i procedi.

 

hrast koraHRAST KORA (Lat. QUERCUS SPP)

Lekovito delovanje: čaj od kore hrasta se ne resorbuje u crevima tako da vrši dezinfekciju creva, smanjuje krvni pritisak i krvarenja, smanjuje apsorpciju vode i koristi se za početak lečenja protiv kandide zajedno sa rtanjskim čajem, šitaki gljivama i kokosovim uljem. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl hladne vode, zagreje do ključanja i poklopljeno odstoji još 10 minuta i procedi.

 

celerCELER (Lat. APIUM GRAVEOLENS)

Lekovito delovanje: čaj od celera smanjuje apetit, pospešuje izlučivanje, koristi se kod reumatizma, gihta i dijabetesa. Smiruje živce u smeši sa veronikom i valerijanom, a smanjuje celulit u smeši sa koprivom, kukuruznom svilom, zelenim čajem, žalfijom i artičokom. Priprema: 1 kašikica čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi poklopljeno da odstoji 30 minuta i procedi.

 

cikorija korenCIKORIJA KOREN (Lat. CICHORIUM INTYBUS)

Narodni naziv: vodopija, žutenica, endivija, divlja cikorija

Lekovito delovanje: koristi se kod lečenja poremećaja organa za varenje. Reguliše stolicu, ublažava zapaljenske procese, proliv, čisti krv i reguliše rad jetre. Kada se kombinuje sa drugim biljkama potpomaže njihovo dejstvo. Zamena za kafu. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi poklopljeno dok se ne prohladi. Procediti i piti 3 puta dnevno. Dnevna doza 5 grama.

 

breza listBREZA LIST (Lat. BETULA ALBA)

Narodni naziv: žalosna breza, bela breza, jadika

Lekovito delovanje: koristi se kao pouzdan diuretik, urinarni antiseptik i kod lečenja kamena u urinarnom traktu. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da stoji u poklopljenom sudu 10 minuta i procedi. Dnevna doza 3 grama.

 

brsljanBRŠLJAN (Lat. HEDERA HELIX)

Narodni naziv: bršljika

Lekovito delovanje: inhalacijom čaja bršljana izaziva se iskašljavanje kod hroničnog bronhitisa ili posle astmatičnog napada. Bršljan se koristi spolja za smanjenje naslaga celulita. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 5 dl ključale vode, poklopljeno odstoji 15 minuta.

 

jagoda listJAGODA LIST (Lat. FRAGARIA VESCA)

Narodni naziv: šumska jagoda

Lekovito delovanje: izvanredno sredstvo za izlučivanje mokraće, čišćenje mokraćnih puteva, kod lečenja gihta i reumatizma. Čaj takođe deluje umirujuće, posebno sa valerijanom i veronikom. Priprema: 1 kafena kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode. Poklopljeno odstoji 10 minuta i procedi.

 

hmeljHMELJ (Lat. HUMULUS LUPULUS)

Narodni naziv: melika, hmelj

Lekovito delovanje: koristi se za lečenje nervoze (anksioznosti) i/ili nesanice, depresije, premenstrualnog sindroma i tegoba u menopauzi. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, poklopljeno odstoji 30 minuta i procedi. Dnevna doza 5 grama.

 

borovnicaBOROVNICA (Lat. VACCINIUM MYRTILLUS)

Narodni naziv: divlja mrča

Lekovito delovanje: koristi se za ublažavanje simptoma kod hronične venske insuficijencije (proširenih vena) i hemoroida, za lečenje upale sluznice usne duplje i grla. Borovnica se koristi kao sredstvo koje zaustavlja proliv. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi poklopljeno da se ohladi, potom procedi i pije 3 puta dnevno. Dnevna doza 5 grama.

 

angelikaANGELIKA (Lat. ANGELICA ARCHANGELICA)

Narodni naziv: anđelika, anđeoski koren, kravojac

Lekovito delovanje: koristi se za lečenje gubitka apetita, digestivnih tegoba i kao urinarni antiseptik. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da stoji 2 sata i procedi. Piti 2 do 3 šolje dnevno.

 

articoka listARTIČOKA LIST (Lat. CYNARAE FOLIUM)

Narodni naziv: ivanjsko cveće, prava boroćika

Lekovito delovanje: deluje povoljno na funkciju i regeneraciju jetre, smanjuje oticanje slezine, snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, kod reume, oticanja zglobova i gihta, detoksikacije i anticelulit tretmana. Blag je laksativ. Može se davati deci, kod hemoterapije i radioterapije. Najbolje je koristiti ga u smeši sa piskavicom. Artičoku ne davati u kombinaciji sa kamilicom i/ili nevenom, kod kamenja u žučnoj kesi, alergijske upale sluzokože nosa i astme. Priprema: 4-9 grama osušenog lista preliti sa 3 dl proključale vode, ostaviti u poklopljenom sudu 10 – 15 minuta, procediti i popiti u 3 pojedinačne doze u toku dana.

 

kamilicaKAMILICA (Lat. MATRICARIA CHAMOMILLA)

Narodni naziv: buvlja trava

Lekovito delovanje: deluje kao slab sedativ, za lečenje depresije i nesanice, kod nadraženog respiratornog sistema za inhalaciju, pospešuje varenje, ublažava oštećenja sluznice kod čira, poseduje antimikrobna svojstva kada se primenjuje lokalno. Koristi se za ispiranje nadraženog i upaljenog oka, čireva na koži, ekcema i rana kupanjem ili tuširanjem. Preporučen dnevni unos u 3 pojedinačne doze ne bi trebalo da premaši 5 grama. Kamilicu ne koristiti ako postoji osetljivost na popadiju ili neven. Priprema: 1 kašikica čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da stoji u poklopljenom sudu 10 minuta i procedi.

 

kopriva listKOPRIVA LIST (Lat. URTICA DIOICA)

Narodni naziv: velika kopriva, obična kopriva

Lekovito delovanje: koristi se za lečenje upalnih procesa, reumatskog artritisa, osteoartritisa, kod lečenje kamena u urinarnom traktu, diuretik je i urinarni antiseptik, pomaže kod malokrvnosti, vrši detoksikaciju organizma i smanjuje alergijske reakcije. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl hladne vode, kratko kuva i procedi. Dnevna doza 8 – 12 grama.

 

kantarionKANTARION (Lat. HYPERICUM PERFORATUM)

Narodni naziv: kantor, pljuskavica, žuta metlica

Lekovito delovanje: izaziva blago sedativno dejstvo, suzbija bolove – ima protivupalno dejstvo, izaziva regeneraciju oštećenog tkiva, zaceljuje oštećenu kožu i sluzokožu, hemoroide. Koristi se za lečenje predmenstrualnog sindroma i/ili tegoba u menopauzi. Priprema: 1 kašikica čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da stoji u poklopljenom sudu 10 minuta i procedi. Dnevna doza 5 grama.

 

kukuruzna svilaKUKURUZNA SVILA (Lat. ZEA MAYS)

Lekovito delovanje: koristi se kao diuretik, postepeno rastvara kamen u bubregu, kod hroničnog zapaljenja mokraćne bešike, bubrežnih grčeva i reumatizma. Kukuruzna svila je sastavni deo mnogih smeša čajeva za mršavljenje, protiv gojaznosti, reumatizma, itd. Priprema: 40 grama osušene svile preliti sa 1 litar hladne vode, poklopiti i zagrejati do ključanja i ostaviti da lagano vri 10 minuta. Procediti i piti po 2 dl na svaka 3 – 4 sata u toku dana.

 

majkina dusicaMAJKINA DUŠICA (Lat. THYMUS SERPYLLUM)

Narodni naziv: dušička, vrisak, materka

Lekovito delovanje: koristi se za lečenje kašlja, bronhitisa, kao i za iskašljavanje. Posebno je efikasna ako se koristi za inhalaciju zajedno sa timijanom. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da stoji u poklopljenom sudu 10 minuta i procedi.

 

brusnicaBRUSNICA (Lat. VACCINIUM MACROCARPON)

Lekovito delovanje: brusnica ima antibakterijsko dejstvo, jer sprečava lepljenje bakterija za epitel urinarnog trakta, naročito E. coli. U smeši sa pirevinom i uvom ima maksimalan efekat. Za podizanje opšte otpornosti brusnica se pije zajedno sa timijanim i đumbirom. Priprema: 1 kašiku preliti sa 2 dl hladne vode, zagrevati zaklopljeno do ključanja. Skinuti sa vatre i posle 5 minuta otklopiti i procediti.

 

zalfijaŽALFIJA (Lat. SALVIA OFFICINALIS)

Narodni naziv: kadulja

Lekovito delovanje: koristi se za lečenje upala sluznice usne duplje i grla, posebno ako se koristi zajedno sa timijanom, lavandom i ruzmarinom. Žalfija kuvana 10 minuta u poklopljenom sudu se koristi za vaginalne tuševe zajedno sa ružinom vodom. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da stoji u poklopljenom sudu 10 minuta i procedi.

 

hajducka travaHAJDUČKA TRAVA (Lat. ACHILLEA MILLEFOLIUM)

Lekovito delovanje: biljni medikament za lečenje predmenstrualnog sindroma i tegoba u menopauzi, leči gubitak apetita, bol i težinu u želucu, slabu pokretljivost creva i dispeptičke tegobe. Koristi se za stimulaciju protoka žuči i izlučivanje žuči. Hajdučka trava se ne savetuje osobama koje imaju kamen u žučnoj kesi, oštećenje jetre i proliv. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da stoji u poklopljenom sudu 20 minuta i procedi.

 

glog cvet

GLOG CVET (Lat. CRATAEGUS MONOGYNA)

Lekovito delovanje: glog sprečava aritmiju, širi koronarne krvne sudove, smanjuje nivoe holesterola i triglicerida, ublažava simptome angine pektoris i smanjuje krvni pritisak, jer širi periferne krvne sudove. Ako se koristi zajedno sa lekovima kardioglikozidima može veoma da pojača aktivnost glikozida. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da stoji u poklopljenom sudu 2 sata i procedi.

 

uvaUVA (Lat. ARCTOSTAPHYLOS UVA-URSI)

Narodni naziv: planika

Lekovito delovanje: biljna droga koja se koristi kao urinarni antiseptik. Da bi se ispoljilo dejstvo urin mora biti bazan – smeša bi trebala da ima brusnice, pirevine ili kukuruzne svile, peršuna ili maslačka. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da stoji u poklopljenom sudu 20 minuta i procedi. Dnevna doza 5 grama.

 

hibiskusHIBISKUS (Lat. HIBISCUS SABDARIFFA)

Lekovito delovanje: blago spušta krvni pritisak, izaziva osećaj opuštanja, pospešuje varenje i podiže opštu otpornost organizma. Koristi se kao zamena za sirće kod kandide. Nezaobilazan sastojak hladnih osvežavajućih čajeva sa mentom, đumbirom. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da stoji u poklopljenom sudu 10 minuta i procedi.

 

zeleni cajZELENI ČAJ (Lat. THEA SINENSIS)

Lekovito delovanje: utiče na sprečavanje nastanka kancera i ima antikancerogena svojstva. Koristi se za lečenje hroničnog gastritisa i mnogih drugih pretumorskih oboljenja i sigurno zaustavlja proliv, povećava imunitet, intelektualne funkcije itd. Zeleni čaj ne prouzrokuje ozbiljne smetnje, ali kofein može ubrzati rad srca, izazvati nesanicu i povišenje krvnog pritiska. Priprema: 1 kašikicu čaja preliti sa 2 dl vrele vode, ostaviti 20 minuta u poklopljenom sudu, procediti i piti nekoliko puta dnevno. Dnevna doza 8 grama.

 

nanaNANA (Lat. MENTHA PIPERITA)

Lekovito delovanje: koristi se kod poremećaja u varenju, ulje nane sigurno leči sindrom prenadraženih creva i deluje na povećanje količine i kvaliteta izlučene žuči, smanjuje sa kimom količinu gasova u crevima, često se sa ružinom vodom i žalfijom i nevenom koristi za lečenje upale sluznice usne duplje i grla. Priprema: 1 kašikica čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da stoji u poklopljenom sudu 10 minuta i procedi.

 

nevenNEVEN (Lat. CALENDULA OFFICINALIS)

Lekovito delovanje: koristi se za lečenje upale sluznice usne duplje i grla, za lečenje rana i opekotina i za lečenje vaginalnih gljivičnih infekcija. Spolja se koristi za lečenje ekcema i dermatitisa sa uljem čajnog drveta ili uljem noćurka. Priprema: 1 kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da stoji u poklopljenom sudu 10 minuta i procedi.

 

bosiljakBOSILJAK (Lat. OCIMUM BASILICUM)

Lekovito delovanje: bosiljak olakšava probavu, sprečava želudačne grčeve, crevne infekcije i izaziva blagi uspavljujući i opuštajući efekat. U narodnoj medicini se koristi i protiv migrene, vrtoglavice i blagih neurotičnih poremećaja. Priprema: 1 kašikica čaja se prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da stoji u poklopljenom sudu 5 minuta i procedi.