Eterična ulja i ekstrakti

Eterična ulja su bistre, aromatične, lako isparljive tečnosti, koje se dobijaju iz aromatičnih biljaka destilacijom pomoću vodene pare. Koncentracija eteričnog ulja u biljkama je jako mala, pa je potrebno puno biljnog materijala za dobijanje male količine eteričnog ulja. Primena ovih ulja je široka, a najzastupljenija su u farmaceutskoj industriji (lekovi, pomoćna lekovita sredstva), kozmetičkoj industriji (parfemi i sredstva za negu i ulepšavanje lica i tela), prehrambenoj industriji (čajevi, alkoholni i bezalkoholni napici, bombone) a koriste se i u medicinske i terapeutske svrhe.

Učinak eteričnog ulja je veoma pozitivan, pospešuje koncentraciju, relaksaciju i oslobađanje od stresa, nesanice i glavobolje. Vrlo je delotvorno protiv prehlade, bolesti disajnih organa, reumatizma, proširenih vena i krvnih sudova. Idealan je prirodni preparat za negu kože, delotvoran je u suzbijanju akni, bora i celulita, sprečava opadanje kose i uklanja perut.

Ekstrakti lekovitog i aromatičnog bilja su proizvodi dobijeni procesom ekstrakcije.

Služe kao poluproizvod za veliki broj finalnih proizvoda od lekovitih preparata i prehrambenih proizvoda. U ponudi su nam propilenglikolni, alkoholni i uljani ekstrakti. Ekstrakti su namenjeni za farmaceutsku, kozmetičku i prehrambenu industriju.